Зіра вперше з'явилася на території Індії. Її ще називають кумином або ж римським кмином. Зіра відноситься до зонтичним рослин, насіння її зібрані в парасольки, як у кропу. Оскільки висушена зіра швидко опадає на землю, її збирають в недостиглому стані. Вирощують рослину на території Ірану, Латинської Америки, в Сирії та ін.
Є кілька видів куміна, які відрізняються за смаковими і ароматним характеристиками. Найпопулярнішими і кращими вважаються: перська і кирманская зіра. Приправа має солодко-гострим смаком і яскравим ароматом з відчутними горіховими нотками. До речі, запах збільшується, якщо зерна розтерти або обсмажити.
Особливою популярністю користується зіра в східній і азіатської кухні. Для приготування страв використовують, як зерна, так і подрібнену спецію. Кладуть зіру в страви з рису, бобів, овочів і м'яса. Спеція зіра допомагає поліпшити і урізноманітнити смак маринадів і соусів. Мелену зіру використовують під час приготування кондитерських виробів, випічки, а також вона входить до складу пряних сумішей. Багато хто любить додавати спецію під час виготовлення домашніх ковбас, фаршу, буженіни і т.п. Ще зиру можна класти в салати, м'ясні і рибні страви.
Зіра – популярна спеція в народній медицині. Завдяки наявності проносній і сечогінній дії, вона допомагає впоратися з різними захворюваннями. Слабкі відвари зіри дозволяється давати дітям при коліках, а також вони будуть корисні жінкам, які годують груддю, для поліпшення лактації. Крім цього, кумін є прекрасним антисептиком, який застосовується зовнішньо. З його допомогою можна позбутися від невеликих пухлин, висипки, прищів і т. п. Ще зіра володіє загоюючим ефектом і допомагає швидше затягнутися ранам і порізам. Допомагає спеція також поліпшити запах з роту, для цього потрібно щодня полоскати рот відваром.
Напій, приготований з зіри, покращує роботу нирок. Якщо з спеції приготувати чай, то він допоможе впоратися з нудотою і блювотою, а також зменшить здуття живота. Поєднання зіри з медом рекомендують для поліпшення пам'ять.
Протипоказання: особлива увага для прийому людям з виразкою або гастритом з підвищеною кислотністю. Враховуючи високу калорійність, вживати її у великій кількості не рекомендується при ожирінні. Індивідуальна непереносимість продукту.
Основні | |
---|---|
Виробник | Yours |
Країна виробник | Індія |
Тип спецій | Зіра |
Вага | 100 г |
Склад | 100% семена зиры |