59 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
Чорна індійська сіль або «кала намак». На вигляд ця сіль зовсім не чорна — а блідо рожева, саме такою вона стає при дрібному помелі. А ось в шматку ця сіль має дійсно чорним кольором, звідси і назва. Також при попаданні в їжу і напитывании вологою ця сіль темніє. Калу намак складається з хлориду натрію з домішками сульфіду заліза, магнію і сірководню. Так склалося, що зрушення тектонічних плит приводили до вулканічним активностей і соляні поклади в тому числі змішувалися з магмою, насичуючись ще і сірководнем. Саме сірководень робить цей вид солі дуже особливим з-за свого характерного запаху, яким ця сіль багата.
У чорної солі специфічний запах вареного жовтка, але цього не варто боятися. Навпаки це властивість може з успіхом використовуватися в кулінарії в якості родзинки страви, або при заміні тих же яєць в класичних рецептах.
Чорна сіль відноситься до числа так званих аюрведичних продуктів. Аюрведа – це древня медична наука, найбільш шанована в Індії. Вважається, що чорна сіль містить елементи води і вогню і тому сприяє нормальному функціонуванню травної системи і ясності інтелекту. Хоча ця сіль і іменується чорної, вона може мати різні відтінки кольору. Забарвлення залежить від вмісту в ній домішок у вигляді мінералів і заліза. Як правило, вона має червонувато-бурий колір. Запах чорної солі специфічний і чимось нагадує запах звареного круто яєчного жовтка. Мабуть із-за наявності в неї невеликої кількості сірководню. Вміст NaCl в неї нижче, ніж у звичайної кухонної солі. У цьому зв'язку чорна сіль більш безпечний у порівнянні з кухонної з точки зору відкладення її в суглобах. Вона продається в пресованому або молотом вигляді, а зберігати її краще в сухому прохолодному місці.
Чорна сіль – популярна приправа в кухні народів багатьох країн світу. Її додають, як на стадії готування їжі, так і в готові страви. Багато гурманів постійно тримають її в солонці на столі, як і інші приправи, і використовують для приготування салатів, супів, гарнірів, соусів, закусок, овочевих паштетів. У популярній індійської приправі чат масала чорна сіль є головним інгредієнтом. Цю приправу додають у фруктові салати і підсмажені горіхи.
У медицині чорна сіль допомагає для зняття запорів, усунення газоутворення і збільшення апетиту. Вона може допомогти при усуненні наслідків важких отруєнь.
Основні | |
---|---|
Виробник | Yours |
Країна виробник | Індія |
Користувальницькі характеристики | |
Тип | Чорна сіль |