Продавець Таbarishop Аюрведа Інтернет - магазин розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1150 відгуків
Тabarishop Аюрведа інтернет- магазин
Контакти
+380 (93) 247-67-34
+380 (67) 219-81-90
Таbarishop Аюрведа Інтернет - магазин
Менеджер компанії
Київ, Україна
tabarishop.сom.uaeldovgalyuk@gmail.com
+380 (93) 247-67-34
+380 (67) 219-81-90

Правда і міфи про арахісової пасти

Правда і міфи про арахісової пасти

Арахісова паста прийшла до нас з-за океану. Надивившись американського кіно, де сніданки - це кави і бутерброд з арахісової пастою, вирішила розібратися що до чого.

Говорячи про арахісової пасти, чомусь відразу згадується жарт «Всі говорять, що їсти не можна, а я кажу, що буду!» Мабуть, мільйони людей в тих країнах, де це один з найпопулярніших продуктів, особливо для сніданків, не можуть настільки помилятися. Багато наших співвітчизників досі не знайомі з нею! Пропоную познайомитися?

Я буду називати цей продукт пастою, щоб не плутати з арахісовим маслом, хоча в англійській мові паста називається саме маслом (Peanut butter), а те, що ми називаємо маслом - Peanut oil.

«Винахідник» арахісової пасти залишився нам невідомий, як багато продуктів, вона «изобреталась» багато разів протягом історії. Арахіс був відомий ще в 950 р. до н. е., батьківщиною його вважають Південну Америку. Ще древні інки використовували арахіс і робили з нього пасту. З Південної Америки арахіс «емігрував» до Африки, потім в Іспанію, звідки і поширився по всьому світу. Сучасне «народження» арахісової пасти приписується невідомому лікаря - дієтолога, який ще в 1890 році шукав альтернативу м'яса та яєць на допомогу вегетаріанцям для підтримки в організмі необхідного рівня вітамінів і білків. І він знайшов гідну заміну в арахісі! За дуже короткий час ідея унікального продукту вийшла на серійне виробництво, хоча тоді технологія його виготовлення відрізнялася від сучасної: перемелювання горіхів відбувалося після їх варіння, в результаті чого паста втрачала свій аромат.
Незабаром був отриманий перший патент на виготовлення, в якому продукт називався «арахісове масло». За даними компанії Corn Products, доктор Амвросій Штрауб Сент-Луїс запатентував машину для виробництва арахісової пасти в 1903 році. Масовим просуванням продукту на ринок зайнявся великий торговець К. Самнер, має власні торгові майданчики в Сент-Луїсі, вперше представив пасту в 1904 році на Національній Універсальній Виставці. У 1922 році навчилися виготовляти менше швидкопсувну пасту (термін придатності зріс до одного року), що дозволило вивозити її за межі штату Каліфорнія. Незабаром з'явилися ще кілька підвидів продукту, в тому числі популярна до цих пір «хрумка» паста (в неї після приготування додають дрібно порізані шматочки обсмаженого арахісу, а також цукор) і класична паста з вершковою структурою. В даний час Америка залишається основним експортером арахісового масла, на виготовлення якого йде половина урожаю арахісу всієї країни. Конкуренцію Сполученим Штатам по виробництву продукту можуть скласти лише Аргентина і Чилі.

Що ж таке справжня арахісова паста? Це суміш обсмаженої очищеного меленого арахісу, рослинного масла, невеликої кількості солі і цукру і різних добавок для забезпечення стійкої консистенції продукту. Якісна арахісова паста повинна бути однорідної кремоподібної консистенції зі смаком і запахом, властивими свежеобжаренным ядер арахісу, від світло-коричневого до коричневого кольору без патогенної мікрофлори. Термін зберігання продукту при температурі 0-20° С і відносній вологості 75% становить від 6 місяців до одного року в залежності від технології виготовлення. Існують різні типи арахісової пасти, все залежить від тривалості перемелювання маси. Сьогодні на прилавках можна зустріти пасти з додаванням меду, шоколаду, цукатів, подрібнених горіхів, пасти без цукру і солі, кремові пасти та ін. За статистикою, це «масло» щодня вживають до 40 мільйонів жителів США.

Традиційно арахісова паста намазується на хліб або тост і вживається на сніданок з кавою, чаєм, молоком. У Сполучених Штатах користуються популярністю бутерброди з желе і арахісової пастою. У кулінарії пасту використовують для приготування різноманітних печива та здоби. Її додають в різотто і соуси для додання їм горіхового смаку, а також - у крему для тортів і тістечок.

Складу арахісової пасти:

Вода – 1,8 м

Зола – 3,2 г

Фітостероли – 102 мг

Вуглеводи – 20,0 г

Клітковина – 6,0 г

Крохмаль – 4,8 г

Цукру – 9,2 м

Жири – 50,4

Насичені жири – 10,3 г

Мононенасичені жири – 23,7 м

Поліненасичені жири - 13.9 м

Omega-3 жири – 76,0 мг

Omega-6 жири – 13,8 г

Білки – 25,1 г

Вітаміни:

Вітамін E (альфа-токоферол) – 9,0 мг

Вітамін K – 0,6 мкг

Вітамін В1 (тіамін) – 0,1 мг

Вітамін В2 (рибофлавін) – 0,1 мг

Вітамін В3 (ніацин) – 13,4 мг

Вітамін В4 (холін) – 63, 0 мг

Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 1,1 мг

Вітамін B6 (піридоксин) – 0,5 мг

Вітамін В9 (фолати) – 74,0 мкг

Бетаїн – 0,8 мг

Мінерали:

Кальцій – 43,0 мг

Залізо – 1,9 мг

Магній – 154,0 мг

Фосфор - 358,0 мг

Калій - 649,0 мг

Натрій – 17,0 мг

Цинк - 2,9 мг

Мідь – 0,5 мг

Марганець – 1,5 мг

Селен – 5,6 мкг

Калорійність арахісової пасти (в 100 г) - 588 ккал

Корисні властивості арахісової пасти.

Як відомо, про користь продукту судять з декількох сторін: перш за все, його склад, потім калорійність, і, безумовно, - його смак! Про останній, як кажуть, не сперечаються. Смак у арахісової пасти на любителя! Але багато хто відзначає, що від пасти, як від будь-яких горіхів або насіннячок, важко «відв'язатися» - спробував раз, і будеш ходити до холодильника за черговий ложкою! А калорійність ви бачили: 588 ккал – ну, вже дуже багато для тих, хто піклується про свою фігуру! Але навіть така калорійність може послужити значну користь! Для кого? Наприклад, для спортсменів, так і для школярів, не обтяжених проблемами зайвої ваги! В принципі, навіть для тих, що худнуть, за умови дотримання заходів!

Арахісова паста зменшує відчуття голоду, володіє високим індексом ситості, так як містить білок і волокна. Численні дослідження показали, що люди, що регулярно вживали на сніданок арахісову пасту, їли менше протягом дня.

Існує поширена думка, що арахісова паста — хороший джерело білків для відновлення м'язів. Але, вона не є високобілковим продуктом! Давайте рахувати: дві столові ложки арахісової пасти в середньому містять 7 грамів білка. Спортсменам, які важать 65 кг, потрібно від 70 до 100 грамів білка в день, 90 - кілограмовим атлетам від 100 до 150 грамів. Щоб повністю забезпечити організм протеїнами, треба з'їсти цілу банку арахісової пасти! Однак, є вихід: випийте молока. Хліб з арахісової пастою і півлітра молока з пониженим вмістом жиру дасть вам близько 28 грам білка, що, погодьтеся, досить велику частину від добової потреби. Молоко одночасно підвищує цінність білка в арахісової пасти. В пасті міститься невелика кількість амінокислот, необхідних для росту і відновлення м'язів. Тому амінокислоти в молоці і хлібі відмінно доповнюють амінокислоти в арахісі.

А ось що не заперечив, це те, що арахісова паста є гарним джерелом вітамінів і мінералів. Арахіс за поживністю не поступається таким популярним бобовим культурам як квасоля або горох. Цей рослинний білок, повністю позбавлений холестерину, багатий вітамінами В1, В2, А, Е, РР, а також фолієвою кислотою, яка сприяє зростанню і оновленню клітин, мікроелементами (залізом, цинком, магнієм, кобальтом, калієм, кальцієм, фосфором, йодом), клітковиною. Наприклад, вітамін Е, магній, ресвератрол, а також поживні речовини знижують ризик серцево-судинних захворювань. Магній зменшує ризик виникнення цукрового діабету. В пасті також міститься невелика кількість цинку і мінерали для зміцнення імунної системи.

Арахісова паста містить клітковину, а, як відомо, волокна в їжі сприяють відчуття ситості, що може навіть допомогти вашій дієті для схуднення. Намазавши арахісове масло на цільнозерновий хліб, ви можете отримати 6-8 грамів клітковини. У день рекомендується від 20 до 35 гр.

Арахіс дуже багатий антиоксидантами – речовинами, що захищають наші клітини від негативного впливу вільних радикалів. Це робить горіх одним з найбільш ефективних засобів у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями. За цим показником арахіс стоїть в одному ряду з ожиною та суницями і поступається лише лідеру – гранату. Недавні дослідження показали, що регулярне споживання арахісової пасти в складі здорової дієти знижує ризик серцево-судинних захворювань на 15-20%.

Також арахісова паста є джерелом фолієвої кислоти, яка сприяє зростанню і оновленню кліток. Речовини, якими багата арахісова паста, необхідні, причому у великій кількості для нормального функціонування нервової тканини, серця, печінки та інших органів і систем.

Існує тисячі рецептів де застосовується арахісова паста: кекси, бутерброди, цукерки, печиво, соуси...

Арахісова паста: протипоказання

Дієтологи не рекомендують зловживати арахісової пастою. Справа в тому, що вона досить калорійна, і її активне споживання може привести до появи надмірної ваги або навіть розвитку ожиріння. Не рекомендується при подагрі, артрозі, артриті. Крім того, може з'явитися причиною алергії. Незважаючи на те що «молочко», приготоване з арахісу, корисно при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, арахіс і арахісову пасту при гострих захворюваннях шлунка і кишечника слід вживати обережно і потроху, оскільки в ньому міститься велика кількість клітковини, подразнювати слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. Уважно вивчайте склад пасти: бажано, щоб вона містила якомога менше цукру і штучних ароматизаторів, а також шкідливих гідрогенізованих жирів (трансжирів). Справжня арахісова паста повинна бути повністю натуральною.

Інші статті
  • Порошок Німа як використовувати?
    Порошок Німа як використовувати?
    Порошок із подрібненого листя нима тепер широко доступний у більшості косметичних магазинів, а також в Інтернеті. Що таке порошок Німа? В чому його користь для волосся, тіла, організму?
    Повна версія статті
  • Пральний порошок і мило Patanjali
    Пральний порошок і мило Patanjali
    Індія завжди дивує, але і там теж перуть. Перуть з милом або пральними порошками, руками і пральними машинами. Так, є звичайно колоритні пральні, такі як Дхобі Гхат, але є і звичайна повсякденна домашня прання. Патанджалі Аюрведа виробляє високоякісний пральний порошок, що складається із суміші трав. Він не тільки очищає одяг, але і зберігає шкіру в безпеці. Тепер пральні порошки Патанджалі доступні до продажу і у нас.
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner