Так-так, біріані – це ну дуже поширене звичайне блюдо в Індії, тому що суть одна – рис, а потім як у фільмі «Дівчата» про страви з картоплі - так і про рисі - біріані з овочами, з соусом каррі, з куркою, з бараниною, і ще багато з чим. Простіше сказати, все що під руку попадеться.
До речі, це і різноманітить ваше меню, і відкриє нові смаки, і не розтовстієте, і ситно, і в тренді ПП і ЗСЖ.
Отже, для приготування ароматного бір'яні (зустрічається і така варіація перекладу), нам знадобиться
· Рис, краще довгозернистий - 350-400 гр
· 3-4 ст. л. рослинної олії ( соняшникової, але в Індії традиційно готують або на кокосовому, або на кунжутній)
· Морква 2 шт
· 200 г гороху, краще зеленого
· 1 цукіні або кабачок
· Цибулина 1-2 шт
· Часник 2-3 зубчики
· Шматочок імбиру
· За бажанням 2-3 шт картоплі
· 300 мл йогурту, кокосового молока або просто бульйону
· Горіхи будь-50 гр
· Родзинки 100 гр
· Зелень
Спеції – це чарівництво кулінарії Індії
Вам потрібно 1 ч. л. меленого шафрану, 1 ч. л. куркуми, 2 ч. л. меленого коріандру, 2 ч. л. гарам-масала ( традиційна приправа – кумін, чорний перець горошком, кардамон, гвоздика, коріандр і кориця).
Але зі спеціями завжди можна імпровізувати на ваш розсуд.
Рис промити, залити водою і залишити хвилин на 30. Морква, цукіні, картопля нарізати кубиками. Імбир, цибуля, часник дрібно порубати, частину цибулі бажано відкласти, все інше змішати з більшою половиною йогурту, або що ви там вибрали замість нього). Масло розжарити в каструлі, додати мелені прянощі і трохи їх просмажити кілька секунд, а потім додати картоплю і смажити хвилин 5. Потім зняти з вогню і викласти в окрему миску і додати горошок, морква, цукіні – все замаринувати в йогурті з імбиром, цибулею і часником години на 2. Потім рис відварити до готовності, думаю ви в курсі, що рис басматі Kohinoor готується не більше 10-15 хвилин. Потім шафран розмішати в невеликій кількості теплої води або молока. У готовий рис додати залишився йогурт і шафранове молоко, обережно перемішати і залишити хвилин на 5. Потім на сковороді трохи обсмажити цибулю, який ми відклали, додати мариновані овочі в маринаді і тушкувати хвилин 10. Після все викласти в окрему миску. У сковороду в олії викласти частину рису, розрівняти і викласти овочі, а зверху покрити залишилися рисом. Накрити або кришкою, краще фольгою і запікати в духовці, розігрітій до 150 градусів 15-20 хвилин. Потім дістати з духовки, перед подачею краще нарізати на порції і зверху порізати горіхами і зеленню, можна навіть родзинки. Їсти смачніше гарячим.
Або ось варіант біріані з куркою